twitter-logo-2 facebook-art

 

Arkade-logo01

 

  • Onze openbare school is multicultureel. Arkade helpt ons met een afgewogen lesprogramma over de vijf wereldgodsdiensten.

  • Hoe kunnen wij onze christelijke identiteit als een kwaliteit laten weerklinken in onze school?

  • Het overlijden van een moeder had een enorme impact. Arkade hielp ons het rouwproces op school te begeleiden.

  • Leerkrachten hadden moeite met de betekenis van Pasen. Wij wilden als team teruggaan naar de essentie van dit religieuze feest.

  • Wij gaan fuseren met een ander schoolbestuur. Arkade begeleidt ons bij de invulling van onze nieuwe identiteit.

  • De ouders vroegen om een ouderavond over onze schoolidentiteit. Arkade verzorgde een inspirerend programma.

Begrip en empathie vergroten met cartoons uit de 1001 Nacht

1001nights-post 

Bij Arkade werken we mee aan een prachtig project rond burgerschap in de school. De Canadese tekenfilmmaatschappij Big Bad Boo heeft tekenfilms ontwikkeld over de sprookjes uit 1001 nacht. De tekenfilms zijn gebaseerd op de universele rechten van de mens en burgerschap. Big Bad Boo heeft er een prachtig lespakket bij ontwikkeld. De tekenfilms zijn een groot succes en worden door miljoenen kinderen in de wereld bekeken. De lessen zijn op verschillende plekken in de wereld uitgerold, onder meer in vluchtelingenkampen in Pakistan en Jordanië. De eerste onderzoeken tonen aan dat ze effectief zijn in het reduceren van vooroordelen bij leerlingen en bij het vergroten van begrip voor ‘anderen’.

Samen met Big Bad Boo, stichting Humanistisch Vormingsonderwijs en onderzoeksbureau Oberon voeren we in het schooljaar 2017/2018 een pilot uit in Nederland, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. We onderzoeken of de tekenfilms en de lessen eromheen, ook effectief ingezet kunnen worden op Nederlandse scholen om zo meer begrip te kweken tussen kinderen met verschillende achtergronden en kenmerken.

Een prachtige kans dus voor uw school of stichting om op een goed onderbouwde, kant-en-klare en leuke manier te werken aan burgerschapswaarden en het voorkomen van polarisatie op school. 

Uitgebreide informatie
over het project, de voorwaarden en de opbrengsten voor uw school, vindt u in deze PDF.
Klik hier om een voorbeeldles te downloaden.
Klik hier voor een gratis preview van één van de cartoons. 
En hier vindt u een overzicht van alle lessen uit het pilotprogramma en de thema's die daarin worden behandeld.

Interesse om mee te doen?  Of eerst nog wat vragen?
Neem dan snel contact op met projectleider Mark Bos via m.bos@arkade.nl

 

Er is nu een tweede mogelijkheid voor scholen om na de kerst te starten, in januari 2018. De deadline voor aanmelding is 11 december 2017..
Op woensdag 10 januari 2018 zal er een trainingsbijeenkomst plaatsvinden voor de deelnemende scholen uit de regio. Scholen uit andere plaatsen zijn ook van harte welkom om mee te doen, voor hen regelen we een training op locatie. Voor informatie of aanmelden: mail Mark Bos op m.bos@arkade.nl  

 

1001 nacht materiaal