twitter-logo-2 facebook-art

 

Arkade-logo01

 

  • Onze openbare school is multicultureel. Arkade helpt ons met een afgewogen lesprogramma over de vijf wereldgodsdiensten.

  • Hoe kunnen wij onze christelijke identiteit als een kwaliteit laten weerklinken in onze school?

  • Het overlijden van een moeder had een enorme impact. Arkade hielp ons het rouwproces op school te begeleiden.

  • Leerkrachten hadden moeite met de betekenis van Pasen. Wij wilden als team teruggaan naar de essentie van dit religieuze feest.

  • Wij gaan fuseren met een ander schoolbestuur. Arkade begeleidt ons bij de invulling van onze nieuwe identiteit.

  • De ouders vroegen om een ouderavond over onze schoolidentiteit. Arkade verzorgde een inspirerend programma.

jip en janneke

Elkaar leren kennen, elkaar leren begrijpen

Na de aanslag in Manchester schreef een vriendin op facebook het volgende bericht:

Op dagen als deze zeggen veel mensen: "Zie je wel dat dat verbinden nergens toe leidt?! Er worden nog steeds mensen vermoord door terreur, dus houd je mond over dialoog en theedrinken." Mijn antwoord: "Juist op dagen zoals deze leidt verbinding ergens toe. Terroristen doen toch wat ze willen, maar de rest van de samenleving mag zich niet uit elkaar laten spelen". Daarom moeten we doorgaan met 'theedrinken' tot het de normaalste zaak van de wereld is geworden.

En ze heeft groot gelijk.
Het is soms moeilijk om hoopvol te blijven over de kracht van dialoog, van het met elkaar in gesprek blijven, het elkaar blijven opzoeken en leren kennen. Want, wat heeft dit gesprek nog voor zin als jonge mannen zichzelf blijven opblazen en daarbij honderden levens verwoesten? En wat heeft het nou voor zin als grootmachten in de wereld hun gang blijven gaan richting een wereld van verdeling, vijandschap en haat?
Dankzij haar bericht begreep ik nog beter waarom we op scholen juist bezig moeten blijven met het verbinden van kinderen met verschillende religies, culturen en meningen. En dat is omdat wij met elkaar samenleven, dag in dag uit. Wat anderen ook doen, het zijn de gewone burgers en kinderen die met elkaar op het schoolplein spelen, in de metro zitten en naar concerten gaan. De maatschappij, dat zijn wij.

Bij Arkade geloven we dat dialoog altijd belangrijk zal blijven. Een goede discussie overigens ook! Het is belangrijk om soms stevige meningsverschillen met elkaar te bespreken. Maar de insteek moet altijd blijven: elkaar leren kennen, elkaar leren begrijpen, en ervoor blijven kiezen om vreedzaam samen te leven.
Eén simpel handvat dat we op scholen hier voor gebruiken is de dialooghand, met 5 tips voor een goede dialoog. U kunt deze hier downloaden.

Wilt u meer informatie, neemt u dan gerust contact op met onderwijsbegeleider Mark Bos.