twitter-logo-2 facebook-art

 

Arkade-logo01

 

  • Onze openbare school is multicultureel. Arkade helpt ons met een afgewogen lesprogramma over de vijf wereldgodsdiensten.

  • Hoe kunnen wij onze christelijke identiteit als een kwaliteit laten weerklinken in onze school?

  • Het overlijden van een moeder had een enorme impact. Arkade hielp ons het rouwproces op school te begeleiden.

  • Leerkrachten hadden moeite met de betekenis van Pasen. Wij wilden als team teruggaan naar de essentie van dit religieuze feest.

  • Wij gaan fuseren met een ander schoolbestuur. Arkade begeleidt ons bij de invulling van onze nieuwe identiteit.

  • De ouders vroegen om een ouderavond over onze schoolidentiteit. Arkade verzorgde een inspirerend programma.

 mrutte

1001 nacht op de Kameleon in Den Haag

Afgelopen woensdag 15 november 2017, hadden we de eer de minister-president te ontvangen bij ons burgerschapsproject 1001 nacht. Op basisschool de Kameleon in Den Haag, ontvingen 29 kinderen van de klas van juf Veronique deze bijzondere gast. Samen gaven  ze een les uit deze methode; ze keken de tekenfilm en gingen in gesprek over het onderwerp vooroordelen. Maar natuurlijk was er ook volop tijd voor handtekeningen, kadootjes en ‘high fives’. Rutte was zeer te spreken over het materiaal en de impact op de leerlingen, zoals te lezen is op zijn facebookpagina. Omroep West maakte een videoverslag dat hier te zien is.

Mark Rutte: Vandaag heb ik gezien dat het kan helpen om zware onderwerpen zoals vooroordelen bespreekbaar te maken aan de hand van iets wat dicht bij de kinderen staat, in dit geval het sprookje 1001 Nacht. Uit onderzoek in het buitenland is al gebleken dat kinderen veel opsteken van dit lesprogramma.  () Wat ik vandaag gezien heb, is een goed voorbeeld van hoe lessen over burgerschap succesvol ingevuld kunnen worden. () Het doel is dat alle scholieren kritisch leren nadenken. En dat we blijven praten over Nederlandse waarden en vrijheden. Het was erg inspirerend om vandaag hierbij te zijn.

Ervaringen van scholen

  • Je ziet dat leerlingen er echt mee aan de slag gaan. Na les 2 over empathie gooide een leerling iets door de klas waardoor het onrustig werd in de klas en ik niet verder kon met de les. Een andere leerling riep toen: ‘dat is niet empathie wat je nu doet!’ Leerkracht groep 4
  • Wat ik vooral leuk vind aan het materiaal is het je leerlingen makkelijk naar hun eigen ervaringen kunt vragen m.b.t. grote thema’s als uitsluiten, empathie en anders zijn. Kinderen vinden het heel leuk om te delen. Leerkracht groep 6
  • De leerlingen zijn heel positief over de filmpjes, ze hebben er zin in als ik het filmpjes voor die les klaarzet. Leerkracht groep 5

Ook meedoen?

Scholen die net als Mark Rutte  mee willen doen met het project hebben geluk: een tweede testronde van de pilot start na de kerstvakantie. Een prachtige kans om invulling te geven aan het burgerschapsonderwijs in de groepen 4, 5 en 6.  Scholen ontvangen gratis het lesmateriaal.  Kijk hier voor alle informatie.