twitter-logo-2 facebook-art

 

Arkade-logo01

 

Ineke Struijk

naam: Ineke Struijk

functie: Onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing, freelancer bij Arkade

expertise: visie en missie, moreel beraad, burgerschap & diversiteit, filosoferen, levensbeschouwelijke communicatie, taalexpert

e-mail: i.struijk@arkade.nl

Taal is het belangrijkste vak en sluit naadloos aan op mijn passie voor levensbeschouwelijke identiteit. Door de verhalen verbinden mensen zich met elkaar, verhalen geven betekenis aan je leven, door verhalen word je wie je bent. Leerlingen geven aan verhalen nieuwe betekenissen en ontwikkelen zich hierdoor ook enorm op sociaal-emotioneel gebied. Ze eigenen zich nieuwe waarden toe, leren standpunten van de ander in te nemen. Iets meer snappen van die ander helpt enorm!

Het geeft me veel voldoening om met teams na te denken over de vormgeving van levensbeschouwing op de werkvloer, of om zich gezamenlijk te beraden over de grondhouding en wat dat betekent in het werken met leerlingen. Hoe kijken we naar de identiteitsontwikkeling van jonge mensen? Dilemma's zijn een uitdaging voor mij. De sociocratische wijze van besluitvorming sluit hier mooi op aan; het gaat er immers om, om de onderliggende waarden te ontdekken bij de teamleden, die maken dat de standpunten verschillen. Het is heel erg mooi om te dit soort gesprekken te mogen begeleiden.

Vanuit het perspectief van de mensenrechten, werk ik aan de ontwikkeling van leerlingen. Als zij het recht hebben hun identiteit zo volledig mogelijk te ontwikkelen, dan betekent dat, dat ik als medeopvoeder een morele plicht heb ze hiertoe alle mogelijkheden te bieden!

 

‘Heaven on earth is a choice we make, not a place to be found!’

 

< TERUG

{emailcloak=off}